Προϊόντα της εταιρείας Lactalis, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί εξαιτίας της μόλυνσης από σαλμονέλα, πουλήθηκαν σε πέντε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Γαλλία. Έκκληση του Γάλλου υπουργού Γεωργίας σε βιομηχάνους και διανομείς να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ ο υπ. Οικονομίας κάλεσε τους διανομείς και τη διεύθυνση της εταιρείας σε συνάντηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, Στεφάν Τραβέρ, υπήρξε «μεγάλη δυσλειτουργία» στις διαδικασίες ανάκλησης των συσκευασιών του βρεφικού γάλακτος της εταιρείας Lactalis, καθώς οι όμιλοι σουπερμάρκετ Leclerc, Carrefour, Systeme U, Auchan, Casino παραδέχθηκαν ότι είχαν πουλήσει προϊόντα Lactalis τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τα ράφια.
Στην ανακοίνωσή του, ο Στεφάν Τραβέρ τόνισε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη δυσλειτουργία στη διαδικασία απόσυρσης/ανάκλησης από τους διαχειριστές, στους οποίους ανήκει η ευθύνη» και κάλεσε «τον καθένα από αυτούς, τους βιομηχάνους, τους μεσάζοντες, τους διανομείς (…) να ρίξουν άπλετο φως στις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν και να βεβαιωθούν ότι πλέον κανένα από τα προϊόντα που αφορούσε η υπόθεση αυτή δεν βρίσκεται στην αγορά και δεν βρίσκεται στα καταστήματα».
«Οφείλουμε να βρούμε εξηγήσεις για τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, να απαντήσουμε στο γιατί παρέμεναν προϊόντα, που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την πώληση, στα ράφια των καταστημάτων. Πρέπει να εξευρεθούν τα μέσα για να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους», υπογράμμισε.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έως τις 4 Φεβρουαρίου δεν θα επιτραπεί η λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας, διότι πρέπει να «καθορίσουμε με ορθότητα και ακρίβεια την πηγή της μόλυνσης και έως ότου εντοπιστεί με σαφήνεια και εξαλειφθεί.
Ο υπουργός Οικονομίας
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε ότι το Σώμα Δίωξης Απάτης θα προχωρήσει σε 2.500 επιπρόσθετους ελέγχους στις δομές που είχαν γάλατα Lactalis, ενώ κάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο τους εκπροσώπους των διανομέων και της εταιρείας.
«Η υπόθεση είναι σοβαρή και επέτρεψε απαράδεκτες συμπεριφορές που θα πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε ο υπουργός.
Όπως είπε, χρειάστηκε να υπογράψει ο ίδιος στις 9 Δεκεμβρίου απόφαση με την οποία ζητείτο η αναστολή της κυκλοφορίας στην αγορά του βρεφικού γάλακτος και η ανάκληση περίπου 600 παρτίδων ή 11.000 τόνων προϊόντων.
«Το κράτος αντικατέστησε μια επιχείρηση που δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και η οποία υπενθυμίζω ότι είναι η μόνη που ευθύνεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που βγήκαν στην αγορά», τόνισε κατέληξε ο Λεμέρ.
Συνολικά 35 βρέφη προσβλήθηκαν από σαλμονέλα στη Γαλλία μετά την κατανάλωση γάλακτος ή άλλου προϊόντος βρεφικής διατροφής που παρασκευάστηκε σε αυτό το εργοστάσιο. Εξ αυτών τα 18 νοσηλεύτηκαν για σαλμονέλα. Πλέον όλα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας.
Επιτροπή διερεύνησης
Τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διερεύνησης για την υπόθεση ζήτησε το στέλεχος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ζοφρουά Ντιντιέ.
«Θεωρώ σκανδαλώδες ότι βρεφικά γάλατα που αποτελούσαν το αντικείμενο ανάκλησης πωλήθηκαν σε σουπερμάρκετ. Θα πρέπει να συσταθεί μια κοινοβουλευτική διερευνητική επιτροπή και ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει όχι μόνον να κριθούν αλλά και να τους επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις».
Την κλήση των υπευθύνων της εταιρείας «για να κατανοήσουμε τι συνέβη», ζήτησε και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπορίς Βαλό.
«Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στις διαδικασίες και στον έλεγχο και στην υλοποίηση των διαδικασιών ανάκλησης», δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι «η άρνηση από την πλευρά της Lactalis να μιλήσει δημοσίως δεν είναι αποδεκτή».
Εφημερίδα των Συντακτών